Na zimné prikrmovanie zveri sú lesníci v Tatrách pripravení

08.10.2012 Poprad

Tatranská Lomnica 8. októbra (TASR) – Od júna do konca septembra tohto roku uložili tatranskí lesníci do senníkov viac ako 90 ton sena, viac ako tisíc balíkov senáže a viac ako 200 kilogramov sušenej jarabiny. To všetko budú počas nastávajúcich zimných mesiacov potrebovať na prikrmovanie lesnej zveri v čase nedostatku jej prirodzenej potravy.

Štátne lesy Tatranského národného parku (ŠL TANAP) tak robia každoročne v rámci starostlivosti o lesnú zver v TANAP. „Lesnú zver v čase ich potravnej núdze počas zimných mesiacov prikrmujeme, aby sme ju zachovali v optimálnej početnosti a dobrom kondičnom stave. Bez prikrmovania by neprežila v takej početnosti, ktorá súčasne poskytuje potenciálnu potravu pre šelmy žijúce v TANAP ako je rys či vlk. Prikrmovanie zároveň slúži na minimalizáciu škôd spôsobených zverou na mladých, lesných porastoch ohryzom a lúpaním,“ zdôvodnil zoológ Štátnych lesov TANAPu Jozef Hybler.

Okrem objemových krmív, teda sena a senáže, dostáva zver zemiaky, kŕmnu repu, občas jablká. Kamzíkom a srnčej zveri vynášajú lesníci sušenú jarabinu. „Z jadrového krmiva zveri predkladáme pomletý ovos primiešaný vo fytodendromase, čo je špeciálna zmes pomletých vetvičiek ihličnanov, doplnená o jadro a vitamíny. Vďaka tomu potom zver neobhrýza stromy v lese. Ako doplnok zveri ukladáme do kŕmnych zariadení a na vybrané miesta vo vysokohorskom prostredí kamennú soľ kvôli prísunu minerálov,“ konkretizuje pestrosť stravy pre lesnú zver Hybler.

Zver potrebuje mať počas prikrmovania vhodné poveternostné podmienky

V čase nedostatku prirodzenej potravy nájde zver jej náhradu v kŕmnych zariadeniach. Tie sú v území TANAP rozmiestnené tak, aby zver počas prijímania potravy nebola vystavená nevhodným poveternostným podmienkam. Zároveň, aby podľa Hyblera našla dostatok pokoja, pretože zver trpí stresom rovnako ako človek. „Ďalšou z podmienok je aj dostatočný počet kŕmnych zariadení, pretože silnejšie jedince nepustia k potrave slabšie a mladšie jedince a preto nie je vhodné zver počas zimy koncentrovať na jednom mieste,“ dodal.

Podmienkou prikrmovania je pravidelný prísun potravy. Zver nepozná nedeľu alebo sviatky, lesníci musia prikrmovať pravidelne a dostatočne dlho. „Preto si vždy vytvárame dostatočné zásoby na zimu s tým, aby sme dokázali pomôcť zveri prežiť najkritickejšie obdobie, kým si sama nedokáže v dostatočnom množstve zabezpečiť prirodzenú potravu,“ vysvetľuje Hybler.
 

Vyberte región